Konstfrämjandet Västmanland

2

Konstfrämjandet Västmanland

Ballongen – lek på riktigt

Hur ser vi på barnet i staden? I konstprojektet Ballongen – lek på riktigt, undersöker samtidskonstnärer barnets frihet och begränsningar i stadsdelen Råby i Västerås.
Hur ser vi på barnet i staden? I konstprojektet Ballongen – lek på riktigt, undersöker samtidskonstnärer barnets frihet och begränsningar i stadsdelen Råby i Västerås.

Tack alla som hjälpte till att skapa Dungen!

 

Under några dagar i juli skapade en liten grupp konstnärer under ledning av Ruben Wätte, tillsammans med barn, unga och vuxna boende på Råby en tillfällig kreativ vildmark i en skogsdunge på Råby. Under fyra varma dagar blev Dungen en plats (mellan Kungsfågelgatan och Stenkumlaskolan) för vilda lekar, frihetligt utforskade, lustfyllt lärande och kreativt skapande.

 

Dungen utforskade begreppen vildmark, tillit och gemenskap både på det individuella planet och som en konstnärlig aktion. Dungen blev en plattform för möten, samtal och samarbeten mellan individer och grupper i samhället som annars kanske aldrig skulle ha träffats. Dessutom bidrog Dungen till att synliggöra strukturer, kritisera normer och destabilisera system i vårt samhälle som gör människor avstängda, lydiga, förutsägbara, rädda, farliga, ofria och olyckliga.

 

Konstnären Ruben Wätte berättar om sin upplevelse av Dungen:

 

Det går inte att beskriva Dungen i ord utan att samtidigt förminska och förenkla verkligheten bortom all igenkänning. Vi fyllde en skogsdunge med virke, verktyg och annat material, sedan skapades platsen tillsammans av alla som dök upp och ville vara med. Dungen fick liv genom mängder av små och stora projekt som ofta var spontana och alltid var sprungna ur lusten att göra, både i samskapade och individuella initiativ. Människor med bakgrund i många olika länder och i olika åldrar – från 6 månader till 80 år gamla – har tillsammans skapat något stort. Dungen var ingen lekplats, ingen arbetsplats och ingen festplats, utan en Tillfällig Kreativ Vildmark som under fyra dagar lyckades sudda ut gränserna mellan lek, arbete och fest. 

 

Hundratals barn har under dessa dagar målat, sågat, spikat, täljt, borrat och skruvat med skruvdragare. Dessutom har många av dessa utmanat sig själva på höghöjdsbanan, där de utan säkerhetslinor klättrat omkring på upp till 7 meters höjd. Den yngsta som tog sig runt hela banan var en flicka som bara är 6 år gammal, hon och många andra (även vuxna) har mött sina rädslor, genomfört banan och kommit ner på andra sidan med en omisskännlig stolthet som är svårt att beskriva men fantastisk att bevittna. Trots alla risker som fanns i Dungen, i form av vassa verktyg, eld och höga höjder, så uteblev skadorna. Undantaget var två vuxna som skar sig i samband med matlagning (ingefära och ost är tydligen farliga saker, så ta det försiktigt!).

 

Vi som tagit initiativet till Dungen vill tacka varenda en av er som dök upp och skapade platsen med oss. Vi har fått många nya bekantskaper varav några känns som nya vänner för livet. Vi är otroligt glada och tacksamma för alla möten och samtal som uppstod i Dungen. Tack för att ni vuxna vågade släppa era barn fria, trots risken för skrubbsår på barnen och färgfläckar på deras kläder. Tack för att ni kom och för att många av er till och med kom tillbaka flera dagar i rad för att fortsätta skapandet. Tack också till solen och skogsdungen som lät oss vara under bar himmel bland träd och stenar under dessa dagar.

 

Vår förhoppning inför Dungen var att skapa en plats vars atmosfär var så full av frihetlig skaparkraft, lekfullhet, arbetsglädje, tillit och mod att den kunde påverka de som valde att besöka den under lång tid framöver. Vi tror att de stunder då vi människor är fullt närvarande i ögonblickets ”här och nu” blir till starka minnen av ”där och då” som vi sedan kan återvända till närhelst vi vill. I våra ögon blev Dungen just en enda lång sådan stund som sträckte sig över fyra soliga dygn i början av juli i utkanten av Råby i Västerås. Tack!

 

 

Dungen är ett initiativ av Ruben Wätte (konstnär), Lucas Grind (kaospilot) och Katrin Ingelstedt (curator) inom Ballongen – lek på riktigt som görs av Västerås konstmuseum, Konstfrämjandet Västmanland, Västmanlands läns museum, Sfäriska skolan och Knytpunkten på Råby. Vi har stöd av Västerås stad, Sparbanksstiftelsen Nya och Bostads AB Mimer.

 

I Ballongen – lek på riktigt utforskar samtidskonstnärer nya fria ytor för lek och kreativt skapande i Västeråsstadsdelen Råby. Projektet tar sin utgångspunkt i den stora byggleken Ballongen som stod på Råby under 60-talet. Läs mer här!

 

 

Ballongen utforskar skogen. Se Råbybarnens egen film här!

Ballongen – lek på riktigt