Konstfrämjandet Västmanland

2

Konstfrämjandet Västmanland

Ballongen – lek på riktigt

Hur ser vi på barnet i staden? I konstprojektet Ballongen – lek på riktigt, undersöker samtidskonstnärer barnets frihet och begränsningar i stadsdelen Råby i Västerås.
Hur ser vi på barnet i staden? I konstprojektet Ballongen – lek på riktigt, undersöker samtidskonstnärer barnets frihet och begränsningar i stadsdelen Råby i Västerås.

Vi ses i Dungen i sommar!

 

I sommar kommer en liten grupp konstnärer under ledning av Ruben Wätte, tillsammans med barn, unga och vuxna boende på Råby skapa en tillfällig kreativ vildmark i en skogsdunge på Råby. Dungen är en plats (mellan Kungsfågelgatan och Stenkumlaskolan) där vi öppnar upp för vilda lekar, frihetligt utforskade, lustfyllt lärande och kreativt skapande.

 

Alla är välkomna att delta i Dungen – låt lusten och nyfikenheten bestämma! Du kan vara med och bygga, odla, måla, leka, undersöka och prova många olika saker eller bara komma förbi en stund och se vad som händer. Ta gärna med dina bästa kompisar, syskon, föräldrar och andra sköna typer som du känner!

 

Tid: 6-9 juli
Plats: Skogsdungen mellan Kungsfågelgatan och Stenkumlaskolan.

 

Dungen är en del av konstprojektet Ballongen – lek på riktigt där samtidskonstnärer utforskar nya fria ytor för lek och kreativt skapande i Västeråsstadsdelen Råby. Projektet tar sin utgångspunkt i den stora byggleken Ballongen som stod på Råby under 60-talet. Läs mer här!

 

Konstnären Ruben Wätte om Dungen:
Vildmark är “icke utvecklat landskap i huvudsak format av naturens krafter”. Vildmarker finns i vår omvärld, som i fjällen, djungeln, öknen eller på tundran eller savannen. Men vildmark finns även i den värld vi alla bär inom oss, t ex i nyfikenheten, spontaniteten och kreativiteten.

 

Den tillfälliga kreativa vildmark som utgör Dungen kan fungera som en plats där ens personliga skaparkraft och initiativförmåga får utrymme att växa och utvecklas. Samtidigt kan Dungen vara en plattform för möten, samtal och samarbeten mellan individer och grupper i samhället som annars kanske aldrig skulle ha träffats. Dessutom kan Dungen bidra till att synliggöra strukturer, kritisera normer och destabilisera system i vårt samhälle som gör människor avstängda, lydiga, förutsägbara, rädda, farliga, ofria och olyckliga.

 

Dungen är ett initiativ av Ruben Wätte (konstnär), Lucas Grind (kaospilot) och Katrin Ingelstedt (curator) inom Ballongen – lek på riktigt som görs av Västerås konstmuseum, Konstfrämjandet Västmanland, Västmanlands läns museum, Sfäriska skolan och Knytpunkten på Råby. Vi har stöd av Västerås stad, Sparbanksstiftelsen Nya och Bostads AB Mimer.

 

 

Ballongen började utforska skogen redan i våras. Se Råbybarnens egen film här!

Ballongen – lek på riktigt