Det här har hänt

2016

Dungen i Råbyskogen

Under några dagar i juli skapade en liten grupp konstnärer under ledning av Ruben Wätte, tillsammans med barn, unga och vuxna boende på Råby en tillfällig kreativ vildmark i en skogsdunge på Råby. Under fyra varma dagar blev Dungen en plats (mellan Kungsfågelgatan och Stenkumlaskolan) för vilda lekar, frihetligt utforskade, lustfyllt lärande och kreativt skapande.

Dungen utforskade begreppen vildmark, tillit och gemenskap både på det individuella planet och som en konstnärlig aktion. Dungen blev en plattform för möten, samtal och samarbeten mellan individer och grupper i samhället som annars kanske aldrig skulle ha träffats. Dessutom bidrog Dungen till att synliggöra strukturer, kritisera normer och destabilisera system i vårt samhälle som gör människor avstängda, lydiga, förutsägbara, rädda, farliga, ofria och olyckliga.

Konstnären Ruben Wätte berättar om sin upplevelse av Dungen:

Det går inte att beskriva Dungen i ord utan att samtidigt förminska och förenkla verkligheten bortom all igenkänning. Vi fyllde en skogsdunge med virke, verktyg och annat material, sedan skapades platsen tillsammans av alla som dök upp och ville vara med. Dungen fick liv genom mängder av små och stora projekt som ofta var spontana och alltid var sprungna ur lusten att göra, både i samskapade och individuella initiativ. Människor med bakgrund i många olika länder och i olika åldrar – från 6 månader till 80 år gamla – har tillsammans skapat något stort. Dungen var ingen lekplats, ingen arbetsplats och ingen festplats, utan en Tillfällig Kreativ Vildmark som under fyra dagar lyckades sudda ut gränserna mellan lek, arbete och fest.

Hundratals barn har under dessa dagar målat, sågat, spikat, täljt, borrat och skruvat med skruvdragare. Dessutom har många av dessa utmanat sig själva på höghöjdsbanan, där de utan säkerhetslinor klättrat omkring på upp till 7 meters höjd. Den yngsta som tog sig runt hela banan var en flicka som bara är 6 år gammal, hon och många andra (även vuxna) har mött sina rädslor, genomfört banan och kommit ner på andra sidan med en omisskännlig stolthet som är svårt att beskriva men fantastisk att bevittna. Trots alla risker som fanns i Dungen, i form av vassa verktyg, eld och höga höjder, så uteblev skadorna. Undantaget var två vuxna som skar sig i samband med matlagning (ingefära och ost är tydligen farliga saker, så ta det försiktigt!).

Vi som tagit initiativet till Dungen vill tacka varenda en av er som dök upp och skapade platsen med oss. Vi har fått många nya bekantskaper varav några känns som nya vänner för livet. Vi är otroligt glada och tacksamma för alla möten och samtal som uppstod i Dungen. Tack för att ni vuxna vågade släppa era barn fria, trots risken för skrubbsår på barnen och färgfläckar på deras kläder. Tack för att ni kom och för att många av er till och med kom tillbaka flera dagar i rad för att fortsätta skapandet. Tack också till solen och skogsdungen som lät oss vara under bar himmel bland träd och stenar under dessa dagar.

Vår förhoppning inför Dungen var att skapa en plats vars atmosfär var så full av frihetlig skaparkraft, lekfullhet, arbetsglädje, tillit och mod att den kunde påverka de som valde att besöka den under lång tid framöver. Vi tror att de stunder då vi människor är fullt närvarande i ögonblickets ”här och nu” blir till starka minnen av ”där och då” som vi sedan kan återvända till närhelst vi vill. I våra ögon blev Dungen just en enda lång sådan stund som sträckte sig över fyra soliga dygn i början av juli i utkanten av Råby i Västerås. Tack!

Dungen är ett initiativ av Ruben Wätte (konstnär), Lucas Grind (kaospilot) och Katrin Ingelstedt (curator) inom Ballongen – lek på riktigt som görs av Västerås konstmuseum, Konstfrämjandet Västmanland, Västmanlands läns museum, Sfäriska skolan och Knytpunkten på Råby. Vi har stöd av Västerås stad, Sparbanksstiftelsen Nya och Bostads AB Mimer.

2015 – 2016

Ballongen på Knytpunkten

På onsdagarna under hösten 2015 och våren 2016, arbetade barn i åldrarna 7–12 år tillsammans med konstnärerna Anna Törrönen, Dan Wid och Max Green Ekelin i föreningscentret Knytpunktens lokaler. Anna, Dan och Max är alla konstnärer med anknytning till Västerås och stadsdelen Råby. De har tidigare arbetat med konstnärliga projekt tillsammans med barn och ungdomar och har erfarenhet av att utveckla och leda liknande konstproduktioner. De arbetar med olika konstnärliga tekniker, men inkluderar ofta återvunnet material, måleri eller teckning i sina egna konstnärliga praktiker.

För Ballongen – lek på riktigt utvecklade Törrönen, Wid och Green Ekelin en serie workshops där det som skapades inte behövde leda till ett färdigt resultat, det räckte fint med att barnen fick utforska olika kreativa processer. Fanns viljan att arbeta vidare och prova något nytt, uppmuntrades det såklart, och varje projekt som inleddes presenterades på ett unikt och anpassat sätt, som foto, film, publikation eller utställning. Barnen fick även möjlighet att stanna vid ett konstnärligt uttryck, utan att behöva gå vidare till andra arbetsmetoder. Det var möjligt och tillåtet att arbeta både enskilt och i grupp.

Konstnären Anna Törrönen är uppvuxen på Råby i Västerås. I sitt konstnärskap har hon bland annat arbetat med frågor kring identitet och ursprung, och lyfter teman i barnens historieberättande som handlar om roller, dramatisering, masker och dräkter. Måleriet som uttrycksform är också något som hon tar med sig. Anna har en konstutbildning från Västerås konstskola, Konsthögskolan i Åbo, Finland och från Konsthögskolan i Ljubljana, Slovenien.

Konstnären Dan Wid tar med sig en vana att bygga med skrot och trä. Han plockar upp teman som barnen gett uttryck för och kan assistera barnen vidare med att realisera något i en fysisk form, kanske en kuliss, kanske en uppfinning eller ett fantasidjur? Dan har en konstutbildning från Västerås konstskola och Kungliga konsthögskolan, Stockholm. Han undervisar även på Västerås konstskola.

Konstnären Max Green Ekelin jobbar både med foto och illustration. Inom fotograferingen, som vanligtvis är väldigt teknikfokuserat, försöker han slå ett slag för D.I.Y. (do it yourself) – lösningar. Allt som behövs för att fotografera är ljus, och ljus finns överallt! Om en slipper använda dyra blixtar och annan svår utrustning kan barnen jobba mer självständigt med fotograferingen. Max är uppvuxen i Västerås och utbildad vid Gamleby fotoskola och Grafikskolan i Stockholm. Efter flera Skapande skola-projekt runt om i Västerås har han fått upp ögonen för att arbeta med barns skapande.

Visa alla