Arbetsfält för samtida konst 2023

Samtidskonst av Åsa Dybwad Norman, Stuart Mayes och Marwan Hamdan visas runt om i Västmanland från maj till september.

Himlakroppar/Celestial bodies är en fyra gånger två meter stor ridå i ull med applikationer i blandade textila material som visas i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg under sommaren. Konstverket av Åsa Dybwad Norman lyfter kvinnligt kodade kroppar och erfarenheter, som finns och har funnits i Norberg med omnejd. Dybwad Norman är textilkonstnär och baserad i Arvika. Hon är utbildad vid HDK Valand Steneby och Konstfack. Hennes arbete handlar främst om hur olika kvinnliga organisationer och formationer har bildats socialt och politiskt genom historien, men också i nuet.

Stuart Meyes flagga gjord av gamla handsydda, broderade lakan placeras på Arboga järnvägsstation. Den balanserar på en skala mellan trofé och den innersta sfären. Lakanen kan föra tankarna till sovrummet, det intima och mest privata. Broderiet, som är ett traditionellt kvinnligt hantverk, kontrasterar flaggandets pompösa karaktär. Installationen utgör första etappen av Stuart Mayes verk Avgång och ankomst som undersöker status och materialens inneboende karaktär. Del två och tre av verket kan ses på Kungsör och Köpings järnvägsstationer i augusti. Meyes bor i Uppsala, han föddes i Storbritannien och utbildades på Dartington College of Arts och Slade School of Fine Art, London, dessutom KKH och Konstfack, Stockholm.

Marwan Hamdan är bosatt i Libanon, han utgör en del av Konstfrämjandet Västmanlands professionella nätverk och bjuds in att delta i ASK som en del av projektets målsättning att bredda, fördjupa och stärka regionens utbud och infrastruktur för samtidskonst både lokalt och internationellt. Ett urval av hans konstfilmer visas i september i Sala, Hallstahammar, Surahammar och Västerås. I hans verk behandlas det gudomliga, det storslagna, himmel, paradis, utopi och dess motsats: dystopi, med utgångspunkt i aktuella och historiska händelser. Hamdan är utbildad i Beirut, Libanon på Ashkal Alwan’s Home Workspace Program och på De Ateliers, Amsterdam. Hans filmer har visats på internationella filmfestivaler såsom Berlinale, The Berlin International Film Festival, Artissima International Fair of Contemporary Art m.fl.

ASK är ett treårigt utvecklingsprojekt som syftar till att stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i Västmanland. ASK drivs av Region Västmanland i samarbete med Konstfrämjandet och Västmanlands 10 kommuner. Projektet finansieras av Kulturrådet, Region Västmanland och Västmanlands 10 kommuner under åren 2021-2023.

Foto Helene Karlsson.

Besöksinformation:

Program ASK 2023

Stuart Mayes Avgång och ankomst

Arboga järnvägsstation. Utställning 27/5-28/6. Vernissage 2/6 kl 14.00, workshop Gluggen fritidsgård 31/5 kl 16-18.

Kungsör järnvägsstation och Köpings Museum 22/8 - 10/9. Vernissage och workshop 22/8 kl 13-16.

Köping järnvägsstation. Utställning 23/8 - 10/9. Vernissage och workshop 23/8 kl 13-16.

Åsa Dybwad Norman Himlakroppar/Celestial Bodies

Norberg, Tingshusparken, Sommar i Bergslagen, 30/6, Uställning och Konstnärssamtal kl 13, workshop kl 14-16.

Fagersta, Hembygsgården Västanfors, Utställning 3/7-9/7, vernissage och workshop 3/7 kl 14-16.

Skinnskatteberg, Allaktivitetshus Sture, Utställning 10/8 -10/9, workshop 8/9 kl 14.

Marwan Hamdan, urval av filmer

Sala, Aguelimuséet, 2/9- , Utställning. Vernissage 2/9 kl 14. Film: On Earth as in Heaven

Västerås, Västerås Konstmuseum, filmvisning och konstnärssamtal, 16/9 kl 19. Film: News from Rmeileh.

Surahammar, Folkets hus, filmvisning och konstnärssamtal, 23/9 kl 14. Film: Separation Anxiety

Hallstahammar, Filmcentrum, workshop. Film: Offside.

Visa alla