Konstfrämjandet Västmanland

2

Konstfrämjandet Västmanland

Utställning med Sven Åke Ekberg

Helt vanliga järntrådar glödgas så att de blir lätta att böja. Konstnären formar sedan tråden till figurer som byggs på, inifrån och ut. Små järnklickar smälts och svetsas på och fram träder personligheter utförandes aktiviteter av varierande slag.

Detaljrikedom är hög och en del element, som slipsar och blommor, har kolorerats i rött. Ett drag som gör att jag tenderar att, ”inuti mitt huvud”, fortsätta färglägga de järngrå miniatyrerna.

Variationen är också flödande vad gäller exponeringen av de små figurerna. Ibland är de placerade i grupp, ibland solo. Somliga skulpturer står direkt på podier medan andras podium består av huvudet på en spik. De grå spikarna sticker i vissa fall ut ifrån väggen och gestalterna balanserar fram på spikens kropp. Andra små personligheter hänger från tak eller på väggar i osynlig neontråd. Allt är noga genomtänkt och adderar till figurernas uppenbarelse.

Skulptören Sven Åke Ekberg föddes 1946 i Rörum. Han har rötter i Österlen och har hela sitt liv bott bland äppelträden, numera i Kivik.