╰┈┈➤ Galleri Vera

Norbergs kommunbibliotek ligger i ett hus som ritades av arkitekten Vera Spartalj Waters. I samarbete med biblioteket och ortens teaterbiograf arbetar vi för att skapa en ny utställningsyta uppkallad efter Vera.

‼️

Var har rummen för konst tagit vägen på landsorten? I relation arbetet med att etablera Galleri VERA har skribenten Ava Rasolpour intervjuat Vera Spartalj Waters, arkitekten som ritade Norbergs Folkets Hus. Huset invigdes 1974 med tal av Olof Palme och poesiuppläsning av Stig Sjödin. Vi vill uppmärksamma hennes gärning och sätta ett extra fokus på det utställningsrum som hon ritade in i huskroppen, ett rum för konst som inte längre finns. Vera som invandrade från dåvarande Jugoslavien och studerade på Konsthögskolan i Stockholm skapade i Norberg ett medborgarhus med scen, bio, galleri, dans- och samlingslokaler, café, vinterträdgård och en liten bar. Taket gick en gång i tiden att öppna. Inredningen är gjord av Inger Söderberg. Avas text kommer att presenteras under våren 2024.

Talarstol som Olof Palme talade i vid invigningen av Norbergs Folkets Hus

Samtliga bilder är publicerade med Vera Spartalj Waters tillåtelse och kommer från hennes privata arkiv. Inscannat av Patrick Kretschek 2023.

Folkets Hus i Norberg

Visa alla