‼️ Öppning 13 februari klockan 15-17,
Konstnären Nina Svensson närvarar
Galleri VERA
c/o entrén Norbergs kommunbibliotek
Pågår mellan den 13 februari till 12 maj 2025
Ett egengjort Y av en högstubbe mitt i skogen. Foto Birgit Svensson
Konstfrämjandet Västmanland är stolta att presentera konstnären Nina Svensson och hennes utställning med titeln Timrå kommun, på Galleri VERA i Norberg. Utställningen lyfter fram striden kring Midlanda konsthall och det omdebatterade offentliga konstverk som i folkmun kallas Y:et, skapat av den lokala, internationellt kände konstnären Bengt Lindström. Det består av ett 30,5 meter högt Y som färgglatt sträcker sig mot solen, som i en hälsning. Midlanda konsthall, som låg vid ortens lilla flygplats och bestod bland annat av ett åttakantigt utställningsrum, skulle locka hela världen till Timrå med högklassiga utställningar.
Nina Svensson är uppvuxen i Timrå och är en skulpturalt och rumsligt intresserad konstnär vars verk ofta kretsat kring folklighet, vad den är och vilka uttryck den kan ta. Vad bor egentligen i det starka kollektiva engagemanget mot en uppseendeväckande offentlig skulptur? Och hur kan en lokal kulturdebatt om en konsthall berätta något om samhällsfrågor långt utanför kommungränsen? Genom insamlingar, skapande-workshops med allmänheten och efterforskningar i lokala arkiv lyfter hon fram frågor kring folklig kultur i relation till makt, klass, landsort och stad. I utställningen kan besökarna bläddra i pressklipp och dokumentationer av allmänhetens egna parafraser och pastischer på Lindströms verk.
Man kan också se en intervjufilm där Bo Markusson, tidigare kultur- och bibliotekschef, berättar den dramatiska historien om Timrås största kulturstrid. Folk gick ut på gatorna och demonstrerade mot konsthallen tills den slutligen lades ner. Bo berättar i filmen hur han försökte argumentera för en plats för konst i kommunfullmäktige men möttes av total tystnad. Men skulpturen fick stå kvar. Människor började snart bygga egna skulpturala Y:n, av Y-formade grenklykor och annat material som fanns till hands. Ofta som hån eller skämt, men oavsiktligt utvecklades det till en lokal konstsamling av Y:n, bestående av skulpturala repliker på originalverket. Som när ett kompisgäng gjöt in en whiskyflaska i ett eget Y, åt en kompis som hatade Lindströms skulptur, eller när några okända personer gjorde den stora ansträngningen att måla en Y-formad högstubbe många kilometer in i svampskogen.
“Y et”, skylt med kulhål.
Med åren har synen på skulpturen blivit allt mer positiv och idag går det till exempel att få syn på platsbyggda Y:n i privata trädgårdar. Inspirerad av att en negativ känsla ibland döljer en positiv nyfikenhet har Nina Svensson arbetat vidare i samma anda. På Galleri VERA har hon även skapat en hängningslist, en vanlig anordning på många lokala konstföreningar, där man via linor hänger konsten för att slippa göra hål och märken i väggen. Ninas list är ett skulpturalt konstverk samtidigt som den har en praktisk funktion i utställningen. Så har hon skapat en egen relation till en praktisk anordning som många inom konstlivet har åsikter om. Här blir den, precis som Y:et, en fästpunkt för den ständiga debatten om vad som är bra eller dålig konst. I Ninas fall är det en hyllning till alla de konstutställningar som sker ut i landet, på bygdegårdar, lokala gallerier, Folkets Hus och Bibliotek. Och tack vare hennes list har Galleri VERA växt, med en ny utställningsyta ovanför fönstren.
Varmt välkomna!
Patrick Kretschek
+*◆*・。+.*.◇+*・。+..◆+・。*◇・.
Verksamhetsledare och konstnärlig ledare, Konstfrämjandet Västmanland
Affisch 70x50 cm med förteckning för Y:n.
Genom utställningen på Galleri VERA vill Nina Svensson och Konstfrämjandet Västmanlands konstnärliga ledare Patrick Kretschek, uppvuxen i Norberg, så ett frö till ett vänortsutbyte mellan Timrå bibliotek och Norbergs kommunbibliotek. De uppmuntrar biblioteken att upptäcka varandras verksamhet för att möjliggöra framtida kunskapsutbyten, kanske i konstens anda.
Nina Svensson är uppvuxen i Timrå i Västernorrland och är idag verksam både i hemmet i Torsåker i Gästrikland och i Stockholm, där hon arbetar som lärare i skulpturala tekniker på Konstfack. Hon är utbildad på Umeå Konsthögskola och utställningen på Galleri VERA är hennes andra på ett bibliotek i Västmanland 2021 visade hon sin konst på Surahammars bibliotek inom ramen för konstprogrammet ASK (Arbetsfält för Samtida Konst), av Konstfrämjandet Västmanland och Region Västmanlands kulturutveckling. Tidigare har hon ställt ut på bland annat Tensta konsthall, Triennalen i Västernorrland och Gävle Konstcentrum.
Redaktörs- och korrekturarbete: Lars Lovén
I samarbete med Klas Olsson, bibliotekspedagog på Norbergs kommunbibliotek