╰┈➤ Åsa Dybwad Norman — Det förgängliga är helt okej

I relation till Margaretha Eriksson Abenius utställning "När jag syr med svart tråd" har vi bjudit in textilkonstnären Åsa Dybwad Norman för att skriva en fristående text som ändå tar sin utgångspunkt i utställningen.

‼️ Texten "Det förgängliga är helt okej" skriven av Åsa Dybwad Norman kommer att publiceras i och med att Margaretha Eriksson Abenius utställning "När jag syr med svart tråd" öppnar.


Åsa Dybwad Norman (f.1984) textilkonstnär, uppvuxen i Stockholm och bor idag med sin familj i Arvika i Värmland. Vid sidan av sitt konstnärskap är hon universitetslektor i textilkonst vid HDK Valand i Göteborg. Hon är utbildad på HDK Valand, Campus Steneby och Konstfack, och har bland annat ställt ut på Norrköpings konstmuseum, Art Lab Gnesta, Västerås Konstmuseum och Haninge Konsthall. I hennes konstnärliga arbete är textila tekniker som broderi och applikationer bärande men ofta landar hennes arbeten i än mer komplexa installationer där många tekniker och material samsas. Hennes arbete lyfter ofta upp kvinnors arbete och kunskap, både kollektivt och enskilt, och har ett tydligt intresse för den bortglömda delen av historien där kvinnohistoriska allt för ofta har placerats. Hon har arbetat med textila inom juridisk bevisföring och vilken relation damfotboll har till den svenska textilindustrin. Åsa har under uppväxten tillbringat mycket tid i Norberg där hennes släkt bor. Så har Norberg blivit ett hemma och hon minns särskilt besöken på ungdomsgården Unkan och de långa sommarloven i Hönsgärdet utanför orten. Åsa är inbjuden att skriva en text i relation till Margaretha Eriksson Abenius utställning.


Redaktör Kira Carpelan

Grafik form Lina Forsgren

Lina Forsgren (f.1991) är en grafisk formgivare som fått i uppdrag att tolka Margaretha Eriksson Abenius utställning och Åsa Dybwad Norman text med den textila konsten som ledsnöre. Lina är utbildad på Beckmans i Stockholm och har vunnit pris för sin formgivning av Svenska form, för hennes arbete med Riksteatern 2023. Lina har formgivit affischerna i utställningen.

Visa alla