Margaretha Eriksson Abenius — När jag syr med svart tråd

Konstfrämjandet Västmanland öppnar tillsammans med Norbergs kommun den nya utställningsytan Galleri Vera. Första utställningen är Margaretha Eriksson Abenius som visar sin utställning ”När jag syr med svart tråd”.

‼️Öppning: 14 juni klockan 15-17
Pågår fram till den 31 augusti
Galleri Vera, c/o entrén Norbergs kommunbibliotek

Publikt samtal kl 16 mellan konstnären och Patrick Kretschek, konstnärlig ledare på Konstfrämjandet Västmanland

Varmt välkomna!

Presskontakt är patrick.kretschek@konstframjandet.se

Margaretha Eriksson Abenius (f. 1952) är textilkonstnär, uppvuxen i Norberg och bor sedan många år i Nynäshamn. Hennes konst befinner sig i en värld av landskap, gruvor och sjöar. Skogen och dess invånare är ett återkommande tema där träden, djuren, fåglarna och människorna blir bärare av en större berättelse. Tillsammans bildar de historier, blir de sekvenser av tid som passerar medan relationen mellan människa och natur förändras. Vi rör oss i landskapet, använder det och påverkas. Indirekt tar hennes arbete upp det faktum att det är vi som påverkar naturen genom miljöförstöring, skogsbruk, bränder och karantänszoner. Margarethas bakgrund finns inom måleri, grafik, keramik och skulptur, men med åren har hennes arbeten blivit allt mer textila och löpande noterar hon anteckningar på små tygbitar som blivit över i hemmet. ”När jag syr med svart tråd är det som att teckna” berättar hon.

Galleri Vera - utställning #1 Margaretha Eriksson Abenius

Margaretha är livslångt förankrad i det västmanländska landskapet och tillbringar mycket tid i sitt hus i den lilla byn Halvarsbenning utanför Norberg, en miljö som ofta förekommer i hennes motivvärld. Vid sidan av sitt konstnärskap har Margaretha arbetat som bildlärare i Nynäshamn. Hon är utbildad på Nyckelviksskolan, Padgate college i England och har en magisterexamen i bildpedagogik från Konstfack. Sedan några år tillbaka samarbetar hon med Konstfrämjandet Västmanland, både kring konstpedagogik och i egna projekt. Vi trodde att det här var Margarethas första separatutställning hos oss på Konstfrämjandet Västmanland, men det är i själva verket den andra. I arkiven fann vi att hon för över 20 år visade sin konst på vårt dåvarande galleri på Slottsgatan i Västerås.

Vi välkomnar henne varmt tillbaka!


Galleri Vera är en utställningsvägg som Konstfrämjandet Västmanland har utvecklat tillsammans med Norbergs kommun, Teaterbiografen och Norbergs kommunbibliotek. Huset där galleriväggen ligger ritades av arkitekten Vera Spartalj Waters och i fastighetens originalritningar fanns en utställningsyta inritad. I samarbete med biblioteket och ortens teaterbiograf återaktiverar vi den nu, och uppkallar den efter Vera. Utställningen är Galleriets första.

Läs Ava Rasolpours text "Det levande huset" om Norbergs Folkets Hus.


Med stöd av Kulturrådet, Region Västmanland och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Tack till Vera Spartalj Waters, Thijs Wiessing, Ida Långbacka, Klas Olsson och Rolf Rydelius.

Visa alla