CRIP — Sick Text

Konstfrämjandet Västmanland och konstnären Diktgymnasiet presenterar utställningsprogrammet CRIP som sätter fokus på vad det innebär konstnärligt och praktiskt för en konstnär att bli kroniskt sjuk. Vi inleder arbetet med utställningen Sick Text på Klaipėda Cultural Communication Center i Litauen den 31 januari 2025.

Bildtext: lt 20250116, 2025, Diktgymnasiet, Letraset på Polaroid foto, 9,5 x 10,8 cm

CRIP tar sin utgångspunkt i konstnären Diktgymnasiets egna erfarenheter av att leva med den kroniska neurologiska sjukdomen M.E. (Myalgisk Encefalomyelit), som både är kognitivt och fysiskt funktionsnedsättande. Crip är ett begrepp som förkortar den nedvärderande benämningen cripple eller krympling. Det är en term som patientgrupper med neurologisk och/eller fysisk funktionsvariation återtagit och kollektivt fyllt med ett positivt värde. I det här arbetet tittar vi på hur dessa funktionsvariationer kan fungera som en konstnärlig utgångspunkt och hur begreppet crip kan användas som ett prefix i en konstnärlig gestaltning. Diktgymnasiet är en pseudonym som konstnären har valt för att vara anonym, som en del av arbetets strategi kring stresshantering.

Programmet, som pågår under hela 2025, inleds den 31 januari med Diktgymnasiets separatutställning Sick Text på Klaipėda Cultural Communication Center (KKKC) i Klaipėda, Litauen, där Konstfrämjandet Västmanland medverkar i rollen som yrkesassistent och producent för att möjliggöra Diktgymnasiets konstnärliga produktion. På så vis blir Konstfrämjandet Västmanland en garant för att det praktiska och representativa arbetet runt utställningen fungerar i relation till hälsa, konstinstitution och publik.


Hållpunkter för utställningen Sick Text på KKKC

Vernissage: 31 januari
Öppettider vernissage: 17.30
Utställningens startdatum: 31 januari - 2 mars
Address: Bažnyčių str. 4, LT-91246, Klaipėda, Litauen
Öppettider: Måndag–torsdag: 8:00–17:00, fredag: 8:15–15:45
Lunchstängt: 12:15–12:45
https://www.kkkc.lt/en/

Presskontakt: Patrick Kretschek patrick.kretschek@konstframjandet.se
Presskontakt KKKC: Justina Trapokaite justina.trapokaite@kkkc.lt


Utdrag ur utställningstexten:

“Sick Text meditates on the world Diktgymnasiet now inhabits and the whole scale change they have gone through since living with chronic health problems. In sickness, language, the foundation of their art practice became unknowable, lost, out of reach. As Diktgymnasiet describes it, ‘my writing was sick, just as I was’. They had to ask themselves, ‘if reading and writing isn’t a cognitive possibility, what does this mean for the artist-writer?’ Sick Text invites us on a journey to unearth the foundational frameworks of language; exploring and creating other ways for our senses and neurological circuits to be nourished and communicated.”

– Jenny Richards


Utöver utställningen i Litauen innefattar konstprogrammet CRIP utställningar på Köpings museum och på Folkrörelsernas Konstfrämjande i Stockholm, där också en digital publikation och en artist book kommer att presenteras. Det kommer även genomföras en konstpedagogisk workshop tillsammans med barn i Konstlek på Råby som är en konstverksamhet för barn som Konstfrämjandet Västmanland driver i samarbete med Västerås konstmuseum och Resurscentrum för Konst i Västmanland. Mer information om programpunkter publiceras löpande under 2025.

Yrkesassistent på plats i Litauen är Kalle Nordström, med mångårig erfarenhet av konstinstallation, med uppdrag bland annat för Luleåbiennalen och Statens konstråd. Utställningstexten är skriven av Jenny Richards, doktorand i konst vid Konstfack och KTH. Projektansvarig och producent är Patrick Kretschek, verksamhetsledare på Konstfrämjandet Västmanland.

^ↀᴥↀ^

Parallellt med den huvudsakliga konstnärliga produktionen prövar CRIP hur en konstinstitution kan arbeta med konstnärer som har en funktionsvariation, i förhoppning om att kunna vara en föregångare och skapa en vägledning, som ett prejudikat.
Projektet gör en praktisk kunskapsinsamling om de möjligheter och begränsningar en kroniskt sjuk konstnär ställs inför vid genomförandet av en konstproduktion.

Hur gör konstinstitutionen när konstnären av hälsoskäl inte kan delta fysiskt i arbetet eller arbeta mot deadlines?

En viktig aspekt av projektet är att Diktgymnasiet blivit deltidsanställd hos Konstfrämjandet Västmanland. Det innebär att CRIP utgör ett konkret exempel för arbetsgivaren Konstfrämjandet Västmanland som får möjlighet att uppmärksamma arbetsmiljöfrågor och utveckla sina metoder för intern stresshantering. Det ger i sin tur viktig kunskap som kan användas och spridas utanför projektet.

CRIP görs med stöd av Kulturbryggan.

Diktgymnasiet är en konstnär och poet som bor och arbetar i Stockholm. Deras arbete, vilket mestadels sker i sjuksängen, adresserar egenvård, kronisk sjukdom och funktionsrättvisa. Deras arbete visas just nu i en online-baserad utställning på Kunstverein Ludwigshafen i Ludwigshafen. Tidigare utställningar inkluderar Konsthall C i Stockholm, Alta Art Space i Malmö och The National Poetry Library på Southbank Center i London. Deras arbete har publicerats i tidskriften Addenda i Köpenhamn, online-tidskriften Scrypth(.com) i Oslo och Furre Förlag i Malmö.

Hemsida: diktgymnasiet.com
Instagram: @diktgymnasiet

Konstfrämjandet Västmanland är en konstnärsdriven regional konstinstitution som är verksam i hela Västmanland. Sedan 2016 har vi utvecklat konstlivet i länet enligt organisationens motto sedan 1947: “Konst för Alla”, där vi med alla menar alla som tror på jämlikhet och demokrati. Vi arbetar för konstnärer och tillsammans med konstnärer verkar vi för att fler barn, unga och vuxna ska få möta konst i sina liv. Vi tror på konsten som ett verktyg för samhällsutveckling och vi är en konstorganisation som alltid samarbetar. Sedan 2022 är Konstfrämjandet Västmanlands konstnärliga ledare Patrick Kretschek.

Länk till Konstfrämjandet Västmanlands projektsida för projektet CRIP:
https://vastmanland.konstframjandet.se/projekt/crip
Instagram: @konstframjandet.vastmanland

Visa alla