CRIP — av Diktgymnasiet

Folkrörelsernas Konstfrämjande i Västmanland har beviljades 1 415 000 kr i projektbidrag inom programmet Konstnärlig förnyelse hos Kulturbryggan för projektet CRIP.

CRIP är ett konstprojekt av Diktgymnasiet som samtidigt blir en inventering av de möjligheter och begränsningar en kroniskt sjuk konstnär ställs inför vid en konstproduktion. Projektet ställer alla aspekter av konstlivet på sin spets och handlar om konstnärernas arbetslivsvillkor i Sverige idag.

Hotel 20240915, Diktgymnasiet, Digital pigment print på Hahnemühle Hemp 290 gram, 70x100 cm

Här kommer mer om projektet att löpande publiceras.

Diktgymnasiet är en pseudonym som går att följa på instagram @diktgymnasiet och konstnären har valt vara anonym som en del av CRIP:s strategi kring stresshantering. Följ CRIP kontot Lifeinaroom.


Kort intervju av Konstnärsnämnden


Hur fick du/ni idén?

Diktgymansiet: - I bristen av att inte kunna arbeta vaknar frågan om hur jag ska kunna arbeta trots de många begräsningar mitt sjukdomstillstånd innebär. Kan jag som kroniskt sjuk vara verksam som konstnär även om jag inte kan delta i konstlivet exercis. I samtal med Konstfrämjandet Västmanland vaknade tanken om att mina förlorade förutsättningar har ett värde som prejudikat och i det formades konstverket CRIP.

Vad projektet går ut på ?

Diktgymnasiet: - Hur kan jag som kronisk sjuk konstnär vara verksam är grundfrågan i arbetet och vi kommer titta på formerna för det genom mina begränsningar. För att kunna genomföra arbetet kommer Konstfrämjandet Västmanland att gå in som min sk yrkesassistent och garant för den delen av konstproduktionen och presentationen som uppstår omkring det rent konstnärliga besluten.

Konstfrämjandet Västmanland: - CRIP är ett konstverk av Diktgymansiet som samtidigt blir en inventering av de möjligheterna och begränsningar en kronisk sjuk konstnär ställs inför vid en konstproduktion. Hur kan en konstnär med en neurologisk funktionsvariation arbeta är en fråga som vår organisation är intressarad av då det sist och slutligen handlar om konstnärernas arbetslivsvillkor i Sverige idag. Projektet ställer alla aspekter av konstlivet på sin spet. Men framför allt är vi intresserade av Diktgymnasiet konst och vad det här kommer att leda till för konstverk.

Anställningskontrakt

Vilka utmaningar ni ser?

Diktgymnasiet: - Att skapa ett stressfritt projekt för alla inblandade och att bryta mönter kring de normer som råder kring vad ett framgångsrikt konstnärskap är. Om jag mår sämre i mitt mående pga projektet är det är stort misslyckande.

Konstfrämjandet Västmanland: - Också att villkorslöst anpassa våra strukturer i en konstproduktions samtliga led efter den kroniskt sjuka konstnären kan bli en utmaning dvs att vi som konstorganisation på riktigt ändrar vårt beteende kring sådant som deadlines, presentationer, format osv.


https://www.konstnarsnamnden.se/nyheter/crip-och-femhundra-miljoner-ar-gamla-havsdjur/


Yrkesassistenter fördelat på rollerna

Patrick Kretschek - projektledning och utveckling

Peter Ström - grafiskform publikation

Mattias Jakobsson - grafiskform hemsida

Jenny Richards - textproduktion

Lars Loven - redaktörsarbete

Heidi Edström - kurir, utställningstekniker och representation

Samarbeten

Konst & Teknik

KKKC

Visa alla