Konstfrämjandet Västmanland

2

Konstfrämjandet Västmanland

Helena Lund Ek

Helena Lund Ek

Konstnären Helena Lund Ek (f. 1988) arbetar med figurativt måleri och installation. Hennes målningar visas tillfälligt i taket i simhallen i Köping bad och sport och breder ut sig i sporthallen i Hallstahammar. Målningarna porträtterar kvinnokroppar som i sin monumentala storlek fyller ut bilden och förstelnar i en rörelse som påminner om sport. Båda målningarna utgår från, och är speciellt gjorda för platsen där de också visas.

I Hallstahammar har Lund Ek utgått från den gamla sporthallen på Skantzgatan som byggdes 1939 enligt den Modernistiska arkitekturens tradition. Av den anledningen är kropparnas hållning här strikt och geometriska i sin form. Målningarna som är utspridda i den stora hallen, visar kvinnor som spelar basket och gymnastiserar. Funktionalismen och dess geometriska mönster återfinns i målningarnas formspråk, samtidigt som gymnastikgolvets mönster också återges i kvinnornas kläder. Det sått på vilket målningarna lyfter Modernismen som central, förstärker också närvaron av en tid då Hallstahammar var en viktig industriort i Sverige.

I simhallens tak i Köping flyter kropparnas former ut, som om de hamnat under vattnet. Målningens komposition med kropparna centrerade i en stjärnformation, likt ett lag i konstsim. Målningen är även fylld med baddräkter och kroppar som har reducerats till abstrakta former och mönster. Hängandes i taket i den nya bad- och sporthallen i Köping är Lund Eks vision att målningen bäst ska upplevas från bassängen av de som simmar. Just den här idéen om att måleri ska upplevas och inte bara betraktas, är central i Lund Eks praktik. Istället för att bara se på, ber hon betraktaren att ta ett steg närmare och kliva in i målningen och på så vis bli en del av den, samtidigt som den blir en del av rummet. Kanske är det därför hon intresserat sig för just de här platserna där konsten endast kan upplevas samtidigt som betraktaren också är upptagen med motion och sport.


Helena Lund Eks utställning i Köping och Hallstahammar är ett delresultat av det treåriga regionala utvecklingsprojektet Arbetsfält för samtida konst (ASK, 2021-2024) som med stöd av Kulturrådet drivs av Region Västmanland i samarbete med Konstfrämjandet och Västmanlands samtliga kommuner. Förutom att resultera i oväntad konst på olika platser i Västmanland, prövas också nya metoder för att skapa konst i offentliga miljöer. Västmanlands tio kommuner har under år 2021 samarbetat parvis kring konstprojekten som involverar fyra lokala och fem gästande konstnärer. De lokala konstnärerna står under det första året 2021 som lokala värdar eller samarbetspartners för de gästande konstnärerna, för att under år 2022, likt en stafett, utveckla egna konstprojekt. Vid arbetet med den gästande konstnären Helena Lund Eks utställning har den lokala konstnären Martin Holm varit en stor tillgång. Holm kommer under 2022 utveckla ett eget nytt konstprojekt någonstans i Hallstahammar och/eller Köpings kommun.

Helena Lund Ek vill särskilt tacka Martin Holm och Teresa Binbach på Köping kommun och
Åsa Lundqvist på Hallstahammars kommun för ett gott samarbete.

 

Platser där konsten tillfälligt visas:

  • Hallstahammar, Sporthallen, Skantzgatan 1. Konsten visas september-december 2021. Gratis inträde så länge sporthallen är öppen.
  • Köping, Köpings bad och sport. (Ta med badkläder, målningen ses från poolen), Konsten visas oktober-december 2021. Inträde till badet.

Helena Lund Ek förbereder installation i Hallstahammar