Branden – utställning hösten 2018

Branden – arbetstiteln för en konstutställning om identitet, historia, flykt, kamp, landskap, natur, vetenskap, miljö, återhämtning och framtid.

Sommaren 2014 inträffade Sveriges största skogsbrand i modern tid i Västmanland, något som påverkade många både i brand- och närområdet, i Sverige och som uppmärksammades internationellt. Hösten 2018 planerar Västerås konstmuseum en utställning med verk som på olika sätt relaterar till den stora skogsbranden i Västmanland.

Utställningen sker i samarbete med Konstfrämjandet Västmanland. Medverkande konstnärer är bosatta eller verksamma i Västmanlands län. I utställningen visas presentationer av några större undersökande konstprojekt av Johanna Byström Sims, Anna Eilert, Jennifer Espling, Henrik Haukeland och Patrik Karlström samt enskilda verk som valts ut genom ett ”Open Call” (utlysning).

Västerås konstmuseum och Konstfrämjandet Västmanland har valt att lyfta fram ett specifikt lokalt tema. Konstmuseet har även valt att arbeta med Linda Wallenberg, frilansande curator som verkar i länet. Utifrån unika erfarenheter och förhållanden till branden kan utställningen därmed få en särskild betydelse både för de som medverkar i arbetet och för museets besökare. I projektet sker även ett samarbete med Västmanlands teater, vars föreställning om branden har premiär i höst.

Jag ser fram emot att lära känna flera konstnärskap i Västmanland på djupet och vill undersöka och utmana Branden bortom det direkt illustrativa tillsammans med konstnärer, Västerås konstmuseum och samarbetspartners. Det är viktigt att de konstverk som presenteras i utställningen förhåller sig till en mängd olika ingångar till den stora branden i Västmanland: identitet, historia, flykt, kamp, landskap, natur, vetenskap, miljö, återhämtning och framtid. / Linda Wallenberg, curator

Utställningsperiod: 15 september – 11 november 2018

För mer information om Open Call: Open call information

För att ansöka, ladda ner blanketten här, fyll i och eposta den + bilagor till konstmuseet@vasteras.se: opencallansokningsblankett

Kontakt:

Jenny Hellberg, intendent utställningar Västerås konstmuseum jenny.hellberg@vasteras.se

Susanne Frost, intendent kommunikation/program Västerås konstmuseum susanne.frost@vasteras.se

Västerås konstmuseum i samarbete med Konstfrämjandet Västmanland.

Läs mer här: vasteraskonstmuseum.se

Visa alla