Konstfrämjandet Västmanland

2

Konstfrämjandet Västmanland

Tim Gill från Rethinking Childhood föreläser i Västerås

Tim Gill (UK), forskare, filosof, aktivist och författare till boken No Fear: Growing up in a risk-averse society föreläser om den fria leken och barnets rörelsefrihet i vårt moderna samhälle.

 

 “We need to accept that it is natural and healthy for children to take risks, make mistakes, have everyday adventures and test themselves and their boundaries. In short, we need to expand the horizons of childhood.

 

Kom och inspireras av forskaren och filosofen som brinner för barns fria lek och tid för egen utveckling. Tim Gill har skrivit boken No Fear och var med och bidrog till att vi i Europa inte har de mycket mer reglerade säkerhetsreglerna för lekplatser som finns i USA. Tim för fram nyttan med att barn är ute och leker och bygger relationer till platser och människor omkring dem. Han har också tittat på hur barns rörelsefrihet krympt de senaste generationerna och vilka effekter det har medfört. I sin föreläsning tar Gill även upp den inte helt oproblematiska relationen mellan leken och konsten.

Föreläsningen arrangeras av Pedagogiska Skolgårdar (Västerås stad) och Ballongen – lek på riktigt (Västerås konstmuseum, Västmanlands läns museum, Konstfrämjandet Västmanland och Knytpunkten på Råby).

 

Tim Gill är en oberoende forskare, författare och konsult boende i London, Storbritannien. Han intresserar sig för barnets vardagsliv och förändingar i begreppet barndom, med ett specifikt fokus på barns lek och fritid. I sitt arbete skär Gill igenom fält som utbildning, barnomsorg, hälsa, stadsplanering och urban design och försöker påverka politiker, akademiker, praktiker och en vidare allmänhet. Tims bok No Fear: Growing up in a risk-averse society gavs ut 2007. Han är utbildad på Oxford Univerity inom filosofi och psykologi, och har en master i filosofi från London University. Tim var tidigare chef för Children’s Play Council (numera Play England) och 2002 ledde han Storbitanniens regerings första övergripande utredning om barns lek. Han skriver för dagligpress, för handels- och akademiska tidskrifter, och framträder regelbundet på radio och tv samt föreläser och ger workshops globalt. Tims hemsida: www.rethinkingchildhood.com

  • Västerås konstmuseumKarlsgatan 2, Västerås
  • 11/517:30
  • Gratis men antalet platser är begränsat
  • Extern länk
  • OSA till: karlsgatan2@ltv.se eller 021-39 32 22