Konstfrämjandet Västmanland

2

Konstfrämjandet Västmanland

Råby utvalt till Konst Händer

Konstfrämjandet Västmanland fortsätter arbeta på Råby i nytt samarbete med Statens konstråd och Västerås konstmuseum.

I våras gjordes en intresseanmälan till Statens konstråds satsning Konst Händer, där förslaget var att arbeta med konstnärlig gestaltning utifrån stadsdelen Råby i Västerås. Vi är nu glada att kunna berätta att Råby är utvalt som en av 15 orter som Statens konstråd inkluderar i Konst Händer.
 
Vad är Konst Händer?
 
Konst händer är en del av regeringssatningen Äga rum. En satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden. Ansvaret för Äga rum delas av Statens konstråd och Kulturrådet.

Satsningen utgår från de boendes behov och önskemål och präglas av ett brett invånarinflytande. Syftet är bland annat att stärka kultur- och demokratifrämjande insatser i områden med lågt valdeltagande. Inom Konst Händer ska Statens konstråd producera exempel på offentlig konst med fokus i miljonprogramsområden och utveckla metoder för invånarinflytande.
 
Vad händer nu?
 
Sedan 2015 har Konstfrämjandet varit med och drivit konstprojektet Ballongen – lek på riktigt på södra Råby. Projektet har fokuserat på barns fria ytor i staden med utgångspunkt i byggleken Ballongen som stod på Råby 1969. I och med samarbetet med Västerås konstmuseum och Statens konstråd ser vi en möjlighet att arbeta vidare med konst i området. Konst Händer ska pågå under tre år 2016-2018.
 
Läs mer om Ballongen – lek på riktigt.
 
Läs SVT Nyheter / Västmanlands artikel om satsningen: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/raby-far-en-del-av-regeringens-konstsatsning
 
Kulturnytt i P4 berättar om Konst Händer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4416&artikel=6533080
 

  • RåbyKontaktperson: katrin.ingelstedt@konstframjandet.se, 073-957 89 74
  • 2016 - 2018